Озеленення дахів рік від року набирає популярність, і будинок сім’ї в передмісті Кракова може претендувати на лідерство в цьому питанні: північний скат його даху перетворений у величезне зелене поле на всю висоту будівлі, з-за чого проект отримав назву House Behind the Roof – «будинок позаду даху».
Будинок загальною площею 180 м2, побудований у передмісті Кракова в межах малоповерхового житлового комплексу, де десять будинків розташовані некомфортно близько один до одного. Одним з головних положень техзавдання було забезпечення максимальної приватності в інтересах власників.
Как совместить хай-тек и экодизайн придумали в Польше Архитектура
Масивний скат даху, засаджений сукулентами, прекрасно справляється з цим завданням – він затіняє всі кімнати з північної сторони і забезпечує повну конфіденційність особистого життя власників ділянки.
Архітектори з Superhelix Pracownia Projektowa зізнаються, що спочатку вони хотіли зробити звичайну плоску дах з озелененням, але місцеві правила забудови вимагають зводити будинки з двосхилими дахами. Так і з’явилося встановлене під 45 градусів поле з живим зеленим килимом, забезпечує приватність і теплоізоляцію будинку з північної сторони.
Как совместить хай-тек и экодизайн придумали в Польше Архитектура
З південної сторони дизайн будівлі більш традиційний, але сучасні технологічні рішення включають в себе не тільки сонячні панелі на даху, але й світлові ліхтарі, які проводять розсіяне сонячне світло в центральні приміщення будинку. «Зелений дах» вимагає мінімального догляду. В цьому регіоні практично не буває тривалих посух, а рослини-сукуленти практично не потребують поливу.
Обшивка фасаду виконана з тонованою деревини туї. Зараз панелі мають червонуватий відтінок, але з часом вони покриються благородної сріблястою патиною. Поряд зі світловими люками, в будинку є кілька вікон, які встановлені в стінах, щоб забезпечити інтер’єр природним освітленням і вентиляцією.
План будинку чотирикутний, квадратний, нагадує традиційний комору. На першому поверсі розташовані кухня і вітальня, а також санвузол і хозблок. Зсувний скляна двері ведуть з кухні на вуличну терасу з зоною для барбекю і обіднім столом. На другому поверсі знаходиться спальня, дві кімнати для гостей і дитяча, а також велика ванна кімната. Проект польського екобудинки був розроблений компанією Superhelix Pracownia Projektowa.